TFP

Lidt forklaring om TFP

TFP er en forkortelse som åbenbart ikke kun dækker ét men flere termer, bl.a. “Time for Pictures”, “Time for practice”, “Time for Prints” og sikkert også flere. Fælles for disse er dog, at TFP er en aftale eller kontraktform, der simpelt definerer regler og ejerskab.

Der er som udgangspunkt ikke betaling involveret når man arbejder under TFP, da handler om, at alle parter får øvelse og rutine ud af shootet, ud over billederne.

Skal man have en kontrakt?

JA. Der bør altid være et aftalegrundlag omkring samarbejdsformen og rettigheder. Så længe man er venner og tingene kører, virker det unødvendigt, men da tiden har det med at ændre hvad man husker, er det rart at have noget på skrift, man kan forholde sig til – skulle der opstå tvivl.En TFP-aftale tilgodeser derfor både fotografens, modellens og mua rettigheder.

I TFP-aftalen er der typisk udstukket retningslinier for hvor og hvordan billederne må bruges og oplysninger om hvad fotosessionen skal omfatte, f.eks. stilart, påklædning, lokation m.v. Det er typisk fotografen der har en TFP med, som man udfylder i fællesskab inden man går igang. Derved sikrer man, at der er enighed om hvad den pågældende fotosession skal omfatte. Der findes mange forskellige udgaver af disse TFP-aftaler. Den ene er ikke nødvendigvis bedre end den anden, så længe de er nemme at læse og forstå. Fotografen har som regel sin egen.

Hvem benytter TFP-aftaler?

TFP er for alle! Ud over amatører benytter også rigtig mange professionelle fotografer og modeller sig af TFP, da det er en nem måde at få taget billeder og udvide sit portfolio. Det kan være at fotografen, modellen eller mua’en ønsker at forny sig, øve sig eller afprøve nye teknikker, poseringer, stilarter m.v.

Som fotograf bør man gøre sig nogle overvejelser omkring, om det måske er bedre at hyre en professionel model så man ikke skal bruge ressourcer på at instruere en TFP-model, og som model skal du vurdere, om det er bedre at hyre en professionel fotograf, der måske bedre kan instruere dig i poseringer m.v. Endelig så afhænger det også af, hvad du har planer om at bruge billederne til. TFP tillader f.eks. ikke videresalg af billederne.

Comments are closed.