Bilkirkegården i Ryd

Lørdag d. 9. oktober gik turen til bilkirkegåden i Ryd sammen med andre fototosser fra fotoklubben Slagskygger.dk

I slutningen af 1930’erne slog Åke Danielsson sig ned ved mosen vest for Ryd og begyndte at grave tørv. I længden var det ulønsomt, og i 1940’erne gik han over til at skrotte biler.

Hans skrothandel lå ved den gamle vej mellem Ryd og Hässleholm. I 1960’erne blev der bygget en ny hovedvej, og der kom ikke længere kunder forbi skrothandlen. Bilerne blev stående i vejkanten, og langsomt fik stedet lov til at forfalde.

En sælsom bilkirkegård

I dag kan man opleve et sælsomt skovlandskab med omkring 150 gamle, rustne bilvrag fra især 1940’erne og 1950’erne, som langsomt er ved at gå i opløsning i skovbunden. Her finder man Morris, Austin, Opel, Volvo, Renault og mange flere. Det ældste bilvrag er en Scania fra 1933. Her er også cykler, knallerter, jernkomfurer, fælge og dæk, men en del er kommet til efter at Åke Danielsson forlod stedet.

Malingen er for længst skallet af bilerne, og rusten har forvitret metallet. Grene og buske gror op gennem vragene, som er ved at gå i ét med skoven. De fleste biler er ribbet for løse dele, ofte er der kun den ydre form tilbage – og så rattet. Ruderne er knust, og mange af de løsdele og det værktøj, der oprindeligt lå her, er forsvundet i tidens løb.

Beliggenhed

Bilkirkegården ligger ud til vej 119, to kilometer vest for Ryd i det sydlige Småland. Hvis du kommer fra Lönsboda i det nordøstlige Skåne og fortsætter ad vej 119 mod Ryd, ligger bilkirkegården på venstre side af vejen. Et skilt viser ind til pladsen.

[print_link]

This entry was posted in Fototure, Set og sket and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.