Sant hans 2009

For kort tid siden blev Louis (en af tvillinge sønnerne) medlem af Alleshave bådelaug. I forbindelse med indmeldelsen blev han (og os andre) inviteret til bådelaugets sant hans aften. Alle medbragte mad- og drikkevarer til eget forbrug. Kl. 18:00 var grillen klar til brug.

Louis blev af, stort set, alle budt velkommen som bådelaugets yngste medlem. Alle stillede sig til rådighed hvis han fik brug for hjælp og gode råd.

Aftenen var rigtig succesfuld med masser af god mad, drikke og hyggeligt samvær.

 

Lidt om Historien bag Sant Hans

Sankthans eller midsommer har uden tvivl været den vigtigste af midsommerens fester i Norden, med spil, dans og drikke.

Tidligere var det en gængs opfattelse, at midsommernatten var fyldt med magiske naturkræfter, som kunne være både onde og gode.

På denne tid mente man også at alle urter og kilder var særligt hellige, og det var derfor tradition helt op til nyere tid at opsøge hellige kilder eller plukke helende urter på denne aften. Til sankthans var mange hellige kilders magiske helbredelseskraft stærkest, og folk valfartede derfor dertil i kildetiden, som startede ved Skt. Hans og sluttede på Frue Dag, 2. juli. Der var også i nogle egne af landet tradition for at gå til hellige træer i denne tid, og der blev bl. a. på Lolland-Falster flettet blomsterkranse som skulle hænges op i det hellige træ.

Den dag i dag er der folk, som mener at naturen besidder en særlig kraft på denne tid af året.

På bålet er der traditionelt placeret en figur, der skal ligne en heks. Heksene flyver ifølge overleveringen til Bloksbjerg i Harzen sankthansaften og -nat, men både bål og heks er en ny tradition, som stammer fra tyske håndværkere, der i 1860’erne besøgte Kalundborg. Der har ganske vist fundet hekseafbrændinger sted i dansk historie, men de er altså ikke forbundet med de traditionelle midsommerfestritualer, selvom bønder der afbrændte bål på denne aften ganske givet har troet på hekse. Formålet med bålet var bare tidligere at skræmme hekse og onde ånder væk, frem for at brænde dem af.

Sankthansaften i dag

Nu om dage markeres sankthans ved offentlige og private arrangementer. Mange foreninger afholder arrangementer. Et typisk program omfatter en tale, derpå antændelse af bålet, og mens flammerne slikker op imod sommeraftenen synger alle Midsommervisen. Fyrværkeri ved midnat kan også indgå i programmet. Talen vil ofte blive fremført af en person, der er kendt i lokalområdet.

Midsommervisen af Holger Drachmann stammer fra syngespillet “Der var Engang”. Shu-bi-dua udgav i 1980 sangen på en mere rytmisk, men knap så højtidelig melodi, som var meget populær de første år, men i dag er mange gået tilbage til Lange-Müllers musik til Drachmanns ord.

Der er mange vejrvarsler knyttet til dagen. For eksempel:

  • “Regner det sankthansaften, da skal det regne 6 uger derefter.”
  • “Jo mere det regner på sankthansaften, des mindre vokser hasselnødderne.”
This entry was posted in Set og sket and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.